Celková príprava s varením: 2 hodiny 40 minút
Čas prípravy s varením burgerových buliek: 2 hodiny 15 minút
Čas prípravy s varením samotných burgerov: 25 minút
Recept na domáce burgrové hrčky:
Príprava: 2 hodiny
Varenie: 15 minút
Celkový čas: 2 hodiny 15 minút
Množstvo: 6 buliek
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 240 ml mlieka
- 60 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 vajce (rozšľahané) na potretie
- Sezamové semienka (voliteľné)
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, sušené droždie, cukor a soľ.
- V malej rajnici ohrejte mlieko, vodu a olivový olej na teplotu okolo 40 °C . Príliš horúce mlieko môže droždie zničiť, takže si dajte pozor na teplotu.
- Pridajte tekutú zmes do veľkej misy a premiešajte, kým sa nevytvorí mäkké cesto.
- Cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte ho po dobu 5-8 minút , kým nie je hladké a pružné. Pridávajte postupne trochu múky, pokiaľ je cesto príliš lepkavé.
- Cesto vložte späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí.
- Po vykysnutí cesto znovu hneťte, aby ste odstránili všetok vzduch. Rozdeľte cesto na 6 rovnako veľkých kúskov a vytvarujte ich do tvaru malých šišiek.
- Cesto potom položte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 30-45 minút , kým sa zväčší.
- Medzitým predhrejte rúru na 200 °C .
- Pripravené hrčky potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamovými semienkami (podľa chuti).
- Bulky pečte v predhriatej rúre 12-15 minút , kým nie sú zlatisté a prepečené.
- Pred použitím nechajte hrčky vychladnúť.
- Bulky potom nakrájajte napoly a použite ich ako základ pre svojich domácich burgerov.
Môžete si byť istí, že s týmto receptom na domáce hrčky si vychutnáte vaše burgre ako nikdy predtým!
Recept na domáce burgre s mikrozeleninou
Príprava: 15 minút
Varenie: 10 minút
Celkový čas: 25 minút
Množstvo: 6 burgrov
Suroviny:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- 1 čajová lyžička soli
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 4 domáce Burgerové hrčky
- 4 plátky syra (doprajte si podľa svojho výberu)
- Microgreens (my sme použili reďkev daikon , ale môžete tiež použiť: slnečnicu, rukolu, alebo čokoľvek podľa Vašej chuti).
- Ďalšie prílohy podľa vášho výberu (paradajky, cibuľa, uhorky, omáčky, atď.)
Postup:
- V mise zmiešajte mleté hovädzie mäso, worcestrovú omáčku, nasekaný cesnak, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste ingrediencie spojili.
- Rozdeľte mäso na 6 rovnakých častí a vytvorte z nich placky v tvare burgerov.
- Ohrejte gril alebo panvicu na strednú teplotu. Pokiaľ používate gril, môžete ho tiež ľahko potrieť olejom, aby sa mäso nelepilo.
- Na grile alebo panvici burgre robte po dobu približne 4-5 minút na každej strane, alebo kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia.
- Pred koncom grilovania pridajte na vrchol každého burgera plátok syra, nechajte ho ľahko rozpustiť.
- Medzitým rozrežte domáce burgerové hrčky napoly a nechajte ich mierne opiecť na grile alebo na panvici, aby získali zlatistú farbu.
- Na spodnú časť každej hrčky umiestnite grilovaný burger s rozpusteným syrom.
- Na vrch placky pridajte mikrozeleninu a ďalšie prílohy podľa vášho výberu, napríklad plátky paradajok, cibuľu, uhorky alebo omáčky.
- Zakryte Burgerovou hrčkou a užite si svoj vlastný domáci burger s mikrozeleninou.
- Opakujte postup pre zostávajúce burgre.
Tešíme sa, keď si pochutnáte na týchto lahodných burgroch s čerstvou mikrozeleninou a domácimi hrčkami, tak ako my!